Çelik Konstrüksiyon Uygulamaları
Teknolojik, Güvenli, Dayanıklı
Çelik, ahşaptan 21; betonarmeden 10 kat daha esnektir. Her türlü zemine uygun olduğu gibi zemini, deprem güvenliği açısından risk taşıyan bölgeler için vazgeçilmezdir. Hafiftir; özgül ağırlığı, taşıdığı yüke oranla küçüktür. %100 geri dönüşümlüdür. Tüm bu özellikler çeliğin sağlamlığını tartışılmaz kılmaktadır.
Pratik
Çelik yapı sistemi, klasik sistemler ile kıyaslanamayacak derecede yüksek inşaat hızına sahiptir. Kısa sürede uygulandığı için zamandan tasarruf sağlarken, acil çözümler için de ideal bir sistem olarak dikkat çekmektedir.
Ekonomik
İnşaat süresinin çok kısa olması iş-zaman çizelgesinin reel olarak oluşturulabilmesini de mümkün kılmaktadır. Böylece gereksiz işçilik ve şantiye maliyetlerinin önüne geçilerek toplam yatırım maliyetinin düşük olması sağlanmaktadır. Bunun yanında binanın erken kullanıma açılması sayesinde satış ve kira gelirinde avantaj elde edilmektedir.
Depreme Dayanıklı
Hafif Çelik yapıların ağırlıkları, betonarme binaların 1/10'i kadardır. Binaları etkileyen deprem yükü binanın ağırlığıyla doğru orantılı olarak artar. Japonya'da sık deprem olmasına rağmen, insanların burnu bile kanamamaktadır. Amerika, Kanada, Japonya, İngiltere gibi deprem bölgelerinde olan gelişmiş ülkelerde çelik binalar kullanılmaktadır.
Kaliteli
Tüm dünyada uluslararası standartlarla belirlenmiş özelliklerde üretilen ve tamamen endüstriyel bir ürün olan çeliğin kalitesi, üretiminin her aşamasında kontrol edilerek belgelenmektedir. Yapımcı ya da kullanıcı, malzemenin fiziksel özelliklerine müdahale edememektedir. Teorik hesap değerleri de uygulamada aynen geçerli olmaktadır. Betonun içine gizlenmediğinden, projeye ve standartlara uygunluğu her zaman denetlenebilme imkanı sağlamaktadır.
Ekolojik
Çelik geri dönüşümlü bir malzeme olduğundan doğal kaynakların tüketilmesini önlemektedir. Maksimum yalıtım sağlayan yapı sistemi sayesinde enerji kullanımında yüksek oranda tasarruf edilmesi sağlanarak kaynakların israf edilmesinin önüne geçilmektedir.
Çelik Konstrüksiyon Yapım Aşamaları
1. Aşama
Çelik konutlarda ana taşıyıcı dahil, tüm elemanlar kaynaklı sistem veya bulon kullanılarak yapıldığı için depreme karşı direnç artmakta ve depremde meydana gelen darbelerde herhangi bir çatlama oluşmamaktadır.
2. Aşama
Çelik konstrüksiyon işlemleri tamamlandıktan sonra konutun giydirme işlemleri başlar. Boardex ile kaplanan çelik karkas üzerine, piyasada bulunan her türlü dış cephe ve çatı kaplama malzemesi rahatlıkla uygulanabilmektedir.
3. Aşama
Dış taraftan giydirme işlmeleri devam ederken profil boşluklarına ısı yalıtım levhaları dübellenmektedir.
4. Aşama
Isı yalıtımının üzerine alçıpan levhalar kaplanır. Alçıpan birleşim derzleri, alçı sıva ile doldurulduktan sonra, boya yapılmakta veya duvar kapıdı ile kaplanmaktadır.
5. Aşama
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra konutunuz kullanıma hazır hale gelmiştir. Boardex ile kaplanmış çelik karkas üzerine istenilen renk ve modelde mantolama, söve ve diğer istenilen uygulamalarla devam eder.
6. Aşama
Yapılan projede eğer çatı sistemi istenilirse; eğimli çatı panelleri ve makaslarla oluşturulan çatı strüktürü, 11 mm OSB panelleri ile kaplanmaktadır. Yatay ve dikey PVC oluklar takılır. İsteğe bağlı olarak konutun çelik konstrüksiyona zarar vermeyecek şekilde ısı bariyeri hazırlanıp ateş tuğlası ile şömine bacası hazırlanmaktadır.